Runda fönster

Runda fönster som jag nämnde i den här artikeln används oftast på toaletter och i ytterdörrar. Man kan dock använda runda fönster på betydligt fler ställen än så. Om du har en sommarstuga eller om du har en bostad som ligger nära vattnet är det ännu mer passande att använda sig av runda fönster i bostaden. Främst för att de tillför den där marina känslan som man gärna vill ha i sitt hus om man bor nära vattnet. Se priser och bilder på runda fönster Här.

Mått på runda fönster

När du ska sätta in ett runt fönster behöver du givetvis ett runt hål i väggen att placera fönstret i. Men hur vet du att du sågar ur rätt storlek? Jo du använder dig av fönsterkarm måttet på det runda fönstret som du får av butiken där du köper fönstret men som också finns nedskrivet på instruktionslappen som medföljer fönstret. Om du inte hittar måttet är det lätt att räkna ut måttet genom att använda sig av matematik. När man räknar ut omkretsen och arean på en cirkel använder man sig av matematikens “pi” vilket motsvarar 3,14 i siffror. “PI” finns med på de allra flesta miniräknare så använd den knappen när du vill använda dig av “pi”.

För att räkna ut omkretsen på runda fönster så tar du pi x diametern, svaret du får avrundar du till närmast heltal.

För att räkna ut arean på runda fönster tar du pi x radien upphöjt i 2. Radien är halva diametersträckan.

Läs med på Wikipedia hur du räknar med talet PI.

Räkna ut omkretsen enkelt genom att trycka på knappen nedan och sedan ange radien för cirkeln, tryck sen på OK och då kommer få svar direkt på vilken omkrets ditt runda fönster har.

 

 

Ta hjälp av det här klippet för att lära dig exakt hur du räknar med PI. Det är en mycket bra Guide som lär ut på ett enkelt sätt. Tryck på paus knappen om du behöver stanna upp och tänka!

Runda flerglasfönster

Det är inte bara vanliga fönster som finns med flerglas 2 glas och 3 glasfönster finns också som val i runda fönster. Samma regel gäller här som vid vanliga fönster nämligen att flerglasfönster kostar mer men kan spara dig pengar genom att det är mer energieffektivt.

När du köper runda fönster kan du välja till spröjs. Spröjs är träpinnarna som sitter på utsidan av fönstret för att ge fönstret ett annat utseende. På just runda fönster behövs det egentligen inte spröjs eftersom att de inte är så stora, man använder spröjs på större rektangulära fönster för att fylla ut fönstren mer, men man kan givetvis om man vill välja att köpa spröjs till sina runda fönster om man tycker det är snyggt.

Läs mer om hur du ska köpa fönster för att bli nöjd.

Se runda fönster här, bilder, priser mått osv.