Spröjs

Vad är spröjs? Spröjs används på fönster för att dela av det i sektioner, fönstret upplevs mycket trevligare och får fönstret att smälta samman mer med byggnaden. Spröjs består oftast av trä och är enkla att fästa. De finns även i plast. Spröjs används framförallt på husfönster, på lägenhetsfönster används det inte lika ofta.

Den vanligaste sorten av spröjs är den som delar av fönstret i fyra olika områden. Det finns dock många andra varianter på spröjs som delar av fönstret på olika vis, se bilden nedan för att få en idé av möjligheterna som finns.

Fast spröjs: Fast spröjs monteras vid tillverkning och är avdelande, det är flera mindre små glasrutor inuti det spröjsen avdelar.

Löstagbar spröjs: Är spröjs som fästs utan på ett helt fönster, det ligger alltså utanpå fönstret och ger endast sken av att det är olika fönstersektioner.

Spröjs

Spröjs

Läs mer: http://sv.wikipedia.org/wiki/sprojs

Montering
Det är inte speciellt krångligt att montera spröjs på fönster. Monteringen går till på olika sätt beroende på vilken typ av spröjs du har köpt. När du köper spröjs följer det med monteringsanvisningar som är enkla att följa.