Fönsterfilm

Det ultimata insynsskyddet är fönsterfilm det kan användas på alla typer av fönster för att minska insynen. Om du exempelvis bor på bottenvåningen är det här det absolut bästa tipset för att bli kvitt med alla fönstertittare. Man använder ofta fönsterfilmen på ungefär en tredjedel av fönstret så att man fortfarande kan se ut men det är svårt att se in. Man vill ju inte försämra möjligheterna att se ut. De gånger man kan använda fönsterfilmen på hela fönstret är i de badrum som av någon anledning är utrustade med ofrostade fönster med andra ord helt vanliga fönster som man kan se rakt igenom, i de fallen vill man inte ha någon insyn i huvudtaget och man kanske inte vill köpa ett helt nytt fönster som är frostat, då är det bästa och billigaste alternativet att täcka rutan med fönsterfilm.

Snabbfakta: Fönsterfilm kallas även för solfilm.

Blir det inte mörkt i rummet om man använder fönsterfilm?
Fönsterfilm är ofta transparent bara det att motiv suddas ut om man kollar igenom det. Detta betyder att ljuset utan problem kan ta sig igenom och lysa upp rummet. Visst kommer det inte igenom lika mycket ljus som det hade gjort med en helt klar fönsterruta men att man blir kvitt med insynsproblemet väger för de allra flesta upp det faktumet.

Var kan jag köpa fönsterfilm?

Fönsterfilm kan köpas på Clas Ohlsson och på vissa inredningsbutiker i din stad och på vissa inredningsbutiker på nätet. Clas Ohlsson har standardvarianter som är billiga och funktionella. Inredningsbutiker brukar även ha fönsterfilm med motiv som gör att det ser lite hemtrevligare ut, dem här varianterna kostar lite mer.

Vad kostar fönsterfilm?

En enkel variant kostar cirka 100 kr för 150 cm x 45 cm. 150 cm lång och 45 cm bred.
En designvariant kostar från 200 – 500 kr för samma mått.

Hur sätter man fast en fönsterfilm?
Först och främst så ska du klippa till filmen så att den passar fönstret som den ska sättas fast på. Använd en vanlig sax för detta ändamål, var noga med att klippa rakt! Du kan också skära filmen för ett rakare resultat.

Efter du har gjort det ska du se till att tvätta fönstret noggrant med lösningsmedel och vatten, torka sedan med papper. Om du har en variant som behöver lim så stryker du på det nu om du har en lim fri variant så hoppar du över det steget.

Nästa steg är att sätta fönsterfilmen mot rutan och använda en skrapa för att få bort eventuella bubblor som har uppkommit mellan fönstret och filmen.

Klippet nedan visar hur du ska gå tillväga, i filmen utförs monteringen på större glasrutor och lite andra glasrutor än vad du har i ditt hem, men principen är densamma.

Använd Google för att snabbt hitta företag som säljer fönsterfilmer: Google/fönsterfilm