Byta fönster

Det är inte alltför svårt att byta fönster, det är oftast något som de flesta klarar av även fast man inte har nån större erfarenhet av bygg och renoveringar. Att byta fönster går vanligtvis ganska snabbt. Nedan följer en Guide hur du ska gå tillväga för att byta fönster.

Verktyg som behövs: Tigersåg alt. Fogsvans, skruvdragare + bits som passar, måttband eller tumstock.

GUIDE 3 Steg hur du byter fönster

1. Först och främst ska du lyfta ur glaset som sitter fast i gångjärnen. Gör det själv eller ta hjälp av en vän, ta försiktigt bort glaset och placera det ståendes mot en vägg så att ingen trampar rakt igenom det. I det här läget är det dags att börja fundera på om du har tänkt att sälja fönstret eller om du ska slänga det på tippen.

2. Nästa steg är att såga sönder karmen med hjälp av tigersågen för att det nya fönstret med dess fönsterkarmar ska få plats. Såga av karmarna på mitten och bryt loss. Ta bort plåten och isolering som ligger i vägen för det nya fönstret.

3. Bär själv eller ta hjälp av en vän att lyfta upp det nya fönstret och placera det i hålet. Fäst fönstret med karmskruv och justera så att fönstret står rätt, sätt sedan på platspluttarna som döljer karmskruvarna. Efter det är det dags att dreva med ny isolering runt fönstret, på det viset håller sig kall luft ute och varm luft stannat inne.

Föredrar du att se det på film istället så rekommenderar jag det här klippet:

Varför ska man byta fönster?

Man bör byta fönster för att ge sin bostad ett nyss utseende, för att reducera bullernivåer och för att spara mer energi. Det är i vilket fall de vanligaste orsakerna till att personer väljer att byta fönster. Att byta till nyinköpta fönster ger också en större säkerhet, gamla fönster är lätta att bryta upp för inbrottstjuven och försäkringsbolagen är inte lika tillmötesgående om du har alltför osäkra fönster. Så du ska köpa nya fönster för att öka säkerheten för dig och din familj samt skydda dig mot inbrottstjuven.

Se utbudet av alla fönster & vad de kostar här.

Relevanta artiklar på internet:
http://www.byggahus.se/forum/fonster-dorrar/58461-byta-fonster.html
http://www.dinbyggare.se/communicate/artiklar/article.aspx?id=5260